Herkomst van ons vlees

Rundvlees

Herkomst

Ons rundvlees is afkomstig uit Twente. Om het perfecte stukje rundvlees te kunnen garaderen is het belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Alle schakels in de keten zijn even belangrijk om de perfecte kwaliteit te kunnen leveren. Bij de fokkers en boerderijen waar de runderen worden gemest, draait alles om goede verzorging. Goede voeding, rust en ruimte zorgen ervoor dat de runderen in perfecte conditie worden afgeleverd op het slachthuis, om vervolgens bij onze slagerij tot heerlijk mals vlees verwerkt te worden.

Fokkerij

Het fokken met vleesvee, ook wel zoogkoeienhouderij genoemd, is in Nederland de meest natuurlijke veehouderij. Wanneer de jonge koeien tussen twee en drie jaar oud zijn, krijgen ze hun eerste kalfje. Dit is altijd een spannend moment. De kalveren zogen vervolgens 5 tot 8 maanden bij de moeder, de zoogkoe. ‘s Zomers in de wei, een prachtig plaatje. Door de extensieve veehouderij, veelal in de natuurgebieden, zijn de zoogkoeien belangrijk voor biodiversiteit. Kalveren en koeien die niet meer nodig zijn voor de fokkerij gaan vervolgens naar gespecialiseerde mestbedrijven in Twente. Vleesrassen zoals de Limousin, Blonde d‘Aquitaine en de Belgische Blauwe zijn uitermate geschikt voor de Nederlandse markt. Vleesvee Integratie Twente B.V. draagt de stamboeken van deze rassen daarom ook een warm hart toe.

Boerderij

Wanneer de dieren uit de wei komen, worden ze op stal nog een aantal maanden extra verzorgd en extra goed gevoerd. Dit noemen we de mestfase. In deze periode draait alles om verzorging. De stro-stallen zijn ruim en open zodat de dieren met maximaal comfort kunnen bewegen en liggen. Het toezicht van de veehouder bepaalt of de dieren in hun diervriendelijke stallen in harmonie goed kunnen groeien.

Het voer dat de runderen krijgen bestaat uit gezonde natuurlijke ingrediënten zoals granen, hooi, mais en lijnzaad. Dit lijnzaad bevat veel Omega 3 vetten die van groot belang zijn voor de eetkwaliteit van het rundvlees. In een goed rantsoen zijn eiwitten, plantaardig vet, energie,  en de structuur van het ruwvoer in de juiste verhouding. Het vergt dus veel vakmanschap en passie om de dieren in de juiste conditie te krijgen voor de slacht.

De boerderijen in Twente waar de dieren worden gemest, hebben allemaal hun eigen specialisme. Het ene bedrijf houdt alleen jonge Blonde vaarzen, het andere alleen Limousin stieren en weer een ander bedrijf alleen maar oudere luxe koeien. Hierdoor kan voor ieder dier elke dag weer het juiste rantsoen gemaakt worden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.